Liefde voor Risotto

Geen honger maar toch zin om te koken!

Drukke dag vol van computer, websites, proposities, focus maar geen ‘tijd’ voor eten.
Moet eten toch? Youri komt straks, heeft altijd honger. Altijd weer die passie voor eten en koken. Kijken, zoeken, ruiken, proeven in gedachten. Het komt weer op. Koken een combinatie van primaire behoefte, liefde, passie en kunst. Ik moet, ik zal, ik ga er weer voor. Voor iemand? Ja dat werkt werkt!

Bronnen: Italië, Ottolenghi, le creuset, liefde, risotto, vers, gezond, pittig, blij, herinneringen, spannend, lekker, ooit, nieuw……

Beginnen! Pan(creuset) Feta(Grieks), spinazie(vers,bio) risottorijst(toprijst van uitstekend merk) rood pepertje(vers), knoflookjw(gesnipperd) uitje(gesnipperd) Grand Marnier(??), kappertjes, Ras el Hanout(Huh? Marokkaans), chilipeper(droog uit de molen) olie, runderbouillon(kracht) zwarte peper en zeezout(beiden uit de molen)

Vuurtje aan en pan erop. Mooie olie natuurlijk. Niet te heet. Uitje, knoflookje en pepertje zweten even in de olie. Hoelang? Ik weet het niet. Kort en lang genoeg. Rijst erbij. Mooie om te zien. Buitenkant van de korrel wordt glazig. Nog wel witte pit van binnen. Dan… afblussen met likeur. De Grand Marnier! Het wordt al spannend. Kappertjes erbij. Even meewarmen. De bouillon staat warm te wachten. Lepel voor lepel erbij. Langzaam maar consequent roeren. Niet te hard, niet te zacht! Zetmeel van de rijstkorrel komt langzaam los en geeft room af. Er ontstaat een risottostructuur.

Timing? De Spinazie wacht geduldig. Net gewassen en ontdaan van steen en zand. Crispy vers en groen gezond. Wil erbij, wil samengaan met de rest. Connectie is het verlangen van deze mooie groente. Korrel is stevig en beetgaar. Nu is het moment. Smelt maar samen.

Samen pruttelen ze in de pan. Af en toe nog een lepeltje vocht op weg naar een een samensmelting. Tijd voor het afmaken. Tijd voor de finishing touch. Feta! Bij de hemelse combinatie van zoet, zuur, bitter het zout. Een kaasje met een zoutje. Gaat zorgen voor pit, spanning en romigheid. Zo’n fijn kaasje om mee te koken. Laat de Grieken hun schuld afbetalen met Feta!

Feta snijden? Nee niet doen! Handen wassen en blok Feta vermorzelen tussen de vingers. Smaken komen los. Boven de pan ontstaat een erotisch tafereel. De Feta loopt door de vingers. Roeren en genieten van wat nu ontstaat.

Nu vuur uit, nog even roeren en deksel op de pan. Geef dit alles rust en dek de tafel. Mooie grote diepe borden met alleen een mooie lepel rechts. Ook het grootste wijnfles rechts naast het bord. Vullen met…? Ik met een mooie Gewurtztraminer!!!! Ben je nu gek geworden. Nee! Proef deze combinatie en raak verslaafd.

Smakelijk eten en geniet!

Plaats een reactie